A Kard Művészete

Hosszúkard gyakorlóeszközök

A Párnázott Gyakorló Ütő Kard (PGYÜK)

a kezdő szintű edzések alapfelszerelése, amely védőfelszerelés nélkül biztonságosan használható. Mozgása nagyjából megfelel egy fémkardénak, és a technikák alapjai gyakorolhatóak vele, miközben alkalmas szabadharcra is, ezért magasabb szintű edzéseken is használjuk. Még használatban van a fa belső maggal rendelkező változata, azonban már csak a műanyag belső magosat lehet megvásárolni.

A fémkard

a történelmi korokban is használt hosszúkard életlen változata, kinézetében is azokra hasonlít. Középhaladó edzéstől kezdve technikák gyakorlására használjuk (mivel ide előfeltétel, ezért ajánlott már kezdő edzés során beszerezni). A feder szinte mindenhol használható helyette, de annál merevebb pengéjű, így szabadvívásra nem alkalmas. Néhány technika (pl. a páncélos harcmodor) viszont csak ezzel gyakorolható megfelelően.

A feder / paradschwert

középkori gyakorlóeszköz: Wassmanssdorf a 19. század végén Paratschwert ("parádékard") néven említi, a feder nevet csak az utókor adta. Tulajdonságai sokban hasonlítanak a hosszúkardéhoz, miközben rugalmas, a hegye vissza van hajlítva, és az ujjakat az un. pajzs-részével védi. Gyakran található rajta un. hárítógyűrű a keresztvas egyik vagy mindkét oldalán. A középkori / kora-újkori jogban nem számított fegyvernek, így a városi polgárság tarthatta otthon, s gyakorolhatta vívását.
Hazai és külföldi versenyeken, illetve a Free Scholler szint feletti edzéseinken federt használunk, ezért aki ezeken szeretne részt venni, mindenképpen szerezzen be magának egyet. Tesztjeink szerint az Albion és a Hanwei federeket, illetve Regenyei Péter (Regenyei Armory) fédereit ajánljuk.

Éles kardot

tesztvágáshoz alkalmazunk. Különösen veszélyes mivolta miatt csak kifejezetten ilyen célból szervezett alkalmakon használjuk, más edzéseken nem lehet jelen. Erősen korlátozott alkalmazási lehetőségei miatt nem ajánljuk mindenkinek a beszerzését.