Várcsata élménybeszámoló 2020

Ars Ensis Várcsata 2020, Kisnána élménybeszámoló

Az egyik oktatottunk anno így foglalta össze a rózsák háborúját :
“Ez a háború a York és a Lancaster családok között dúlt, amit végül a Tudorok nyertek meg.”
/Szepy

Bár idén mind a vírushelyzet, mind az időjárás is azzal fenyegetett, hogy meghiúsítja a várcsatát, az oroszlánt ez nem ijesztette meg. S így ismét megrendezésre került az AE talán tábor utáni legnagyobb rendezvénye, a várcsata. Ezúttal hősi erőink a kisnánai várat vették birtokba, amely a kihelyezett ügynökeink szerint kifejezetten előnyös alaprajzú, és így változatos terepet biztosított a csatározásra.

 

Ez a várcsata több szempontból is rendhagyó volt az eddigiekhez kepést, egy újfajta koncepció került bevezetésre. Az újításokat így fogalmazta meg Bálint, az idei programfelelős: 

A játékvezetői poszt most az enyém volt, új, leginkább LARP-os koncepciót kaptam Pistitől. Sok konkrétumra nem volt idő, emiatt eléggé rögtönzéses volt a konkrét nap. Szerintem is jó ez az elképzelés, de jóval alaposabban készülnék fel legközelebb.
“Összefoglalva a sztorit, a játékot a 100 éves háborúra fűztük fel, a játékvezetői belepiszkálások a két érintett nép történelmének legszebb pillanatait idézték fel.”

Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy különböző témába illő feladatok illetve küldetések voltak megadva az egyes csapatoknak, a teljesség igénye nélkül íme rájuk néhány példa:

Angoloknál: 
-VIII. Henrik: az angol seregvezér válogathat a saját rajába lányokat az ellenséges seregből, de ők már nem élednek újra mellette
-Magna Charta Libertatum: az angol seregvezér nem adhat parancsokat, csak egyeztetési jogköre van
Windsori dinasztia: kizárólag német ütések és alapállások használhatók, ha ettől eltérsz, instant halál
-Anarchy in the UK: az angolok farkasemberré változnak
-Brexit: az egyik angol raj kiválik a seregből, és csak akkor jöhet vissza, ha teljesíti a játékvezetőjük előre nem közölt óhaját

 

Franciáknál:
-Az orléans-i szűz: az angoloké a vár, a franciáknak el kell foglalni.
    Az angolok bónuszt kapnak, ha élve elfogják a francia seregvezért, vagy bebizonyítják hogy a francia seregvezér nem szűz. 
    A franciák bónuszt kapnak, ha nőnek öltöztetik a seregvezért, aki el is játssza, hogy nő. Vagy eleve nőt választanak meg erre a posztra. 
-Francia forradalom: minden oktató csak végrehajtó lehet, a parancsnok csak a legújoncabb oktatott lehet. Ha valaki nem tartja be a parancsot 100%-ig, azonnali halál.
-Maginot-vonal: az vezeti a francia sereget, akinek a legtöbb fehér van a címerében
-Napóleon: a francia seregvezér van hátul, fegyvertelen, csak futárokkal vagy jelekkel kommunikál a többi seregtesttel
-Kis Pippin: el kell küldened egy rajt második reggelizni

Ezeken kívül voltak különböző bónuszok, amiket az egyes seregek használhattak. 

Franciáknál például:
-Zidane: egy francia alakulat feje csak 1 pontot ér
-Petit Pain: minden sebzés csak 1 pontot ér, kivéve hát-találat
-Escargo: a francia alakulat csak tyúklépésben haladhat, de ha veszélyt éreznek, lemehetnek guggolásba, addig nem pontozódnak.

Míg az angoloknál:
New wave of British Heavy Metal: ha a játékvezető jelez, az összes angol pontszáma újratöltődik
-Nelson admirális: minden angolnak 1 pont plusz, de a fővezér megy a hullaházba
-Teadélután: az angol sereg parancsnoka bármilyen helyzetben tűzszünetet rendelhet el mindkét fél számára, melynek hossza legalább 1 perc, maximum a seregvezérektől függ

 

 

Mint tudjuk, a jó történeteket el kell mesélni. Nekem pedig van egy igazán jó történetem: kezdjük is el! Ez a várbevétel is csak olyannak ígérkezett, mint a többi. Fárasztó, idegeket és izmokat megerőltető, felemelő,véres, sáros, verejtékes: tudjátok, csak a szokásos. Lovagjaink nem tudták, hogy ezúttal tündék, vagy orkok, vagy ehhez hasonló csúfságok lesznek-e ellenfeleik….hát… a franciák lettek azok. Ez is valami nem?
Hős szigetországi lovagjaink vért és verejtéket nem kímélve harcoltak az elennel! Ahogy figyeltem őket, egész végig, mintha tervezgettek volna valamit. A történelmi hűség álcája mögött valami forrt a mélyben, de erről később. Hőseink Kisnána büszke várában kezdték a harcot, és roham tempóban foglalták el a vár teljes területét.

Felálla a francia sereg a mezőn,
a nap ragyog, kabóca dalol
Messze a távolban néhány árnyalak
Felsejlik. Az angol sereg közeleg valahol

A két tábor egymást nem szívleli
Szemükben a harag tüze vala
Egy végső csata dönti ma el
Kit véd meg a vár fala

A franciák harcba vonulnak hát
Vezérük eltökélt, semmi nem rettenti
Ám serege nem elég tapasztalt,
Kóvályog, a formációt nem tudja tartani

A csatazajt csak a halálhörgés, fenyegető jelszavak harsogása, illetve a büszke bakdalok szakították meg. Ezek felcsendültek angolul, magyarul, és e kettő nyelv korcs keverékén is. Hőseink úgy gondolták, ha a franciák nem értik mit mondanak, majd összezavarodnak, és könnyebb lesz őket legyőzni. Nem is gondolhatták volna jobban, hiszen vérszomjuk, és az ismeretlen nyelv amin beszéltek megtették a hatásukat: előbb a hidat, a várudvart majd a belső várat is kivívták maguknak, a hitvány bagettlovagok csak úgy menekültek! Hullottak a fejek, mint a legyek, mindkét seregben, de isten áldja a királynét, a franciák között többen vesztek oda. 

Így hát vezérünk okításra adja a fejét
Összehívja katonáit a mező sarkán vala
Alakzatnak magyarázza hasznát, erejét
Mindössze 20 perc, míg felállnak egyenes vonalba

A gyakorlás folyik, az alakzat sikerül
Örül katona, s vezér egyaránt
Az angol sereg már rég teázgatva ül
S távolról nem érti, mit szöttyögnek a franciák

A várat végül a franciák nyerik
Jókedvük dalba foglalák
Ám kissé hiányosak ismereteik
A Marseillaise-t csak instrumentál dúdolák

Hőseink vérben állva realizálták fölényüket így , öt órai teába kezdtek. Még ezt is oly fenyegetően tették, hogy az ellenfél reszketve nézte heroikus szürcsölésüket. Egy kellemes kis szünet után florishpárbajba kezdett a két csapat. Az angol sereg angyalai, a női különítmény fegyelmezettségével, bájával és átgondolt koreográfiájával a sárba tiporta a vonatozgató, táncolgató majomkodó franciákat. Hős angol férfiaink ritmusérzékükről tettek óriási tanúbizonyságit, szemükben égett a harc lángja:határozott, erős és tiszta mozdulataikkal alázták meg a másik bandát. Győzelmük szinte egyértelmű volt! Miután a szigetország fiai elfoglalták a várat, megették annak minden élelmét, meghágták a francia lovakat (legalábbis az aljas helyi pletykák szerint) kivonultak, hogy susmutolva dugják össze a fejüket.

Ám az angolok nem adják fel egykönnyen
A várat ostrom alá veszik
Bátor franciáink vezére megdöbben,
De ha törik, ha szakad: a várat megvédik

Angolkáink a támadást laza hévvel kezdik
Fő céljuk még nem a lakásfoglalás
A falakat először össze taggelik,
Második lépésük az éléskamra kifosztás

Franciáink így füge és bagett nélkül maradnak

A rövidke megbeszélés végével megalapították a Névtelen Hereállúak Szektáját! Ekkor sem istent sem embert nem nézve, minden szabályt áthágva beették magukat a várba, mint a lépfene és a gyáva, csigaevők nem voltak képesek őket kifüstölni onnan! Angol barátainknak ez már csak levezetés volt, úri hóbort, gyermeki játék. Annyira kifárasztották a vár védőit, hogy az utolsó ostrom alatt azok a gyáva férgek varázslatos módon azzá váltak, akik mindig is voltak: csúszómászó nyálkás csigákká! Csak úgy voltak képesek megvédeni magukat, ha valami földöntúli fekete mágiával alantas véglényekként kúsztak a földön. Harcosainkat is elbűvölték ezek az aljas mágiahasználók, megzavarták gondolataikat, és a csatarend felbomlott!

Koszos, firkált falaik között
Megtörten, éhesen kullognak
Nem csoda hát, hogy az angol sereg betört

Betört ugyan, de csak egy része
Egy raja már a várban lebzsel
Így franciáink bátor vezére
A vár visszavétele mellett érvel

Sajnos érvei gyengének bizonyultak
Az angoloké lett a vár tere
Gondolták ők a nagy arcukkal…
Egy kis hiba csúszott a gépezetbe

Ugyanis a zászlójuk elveszett!
Ó te jó ég balga katona!
Zászló nélkül nem sereg a sereg,
A vár sem lehet így az angolok tulajdona

Féktelen mészárlás vette kezdetét: a franciák újra emberi alakot öltve mágiával feltöltekezve mészárolták le angol barátainkat, hulláikat meggyalázták, javaikat elrabolták, majd a megveszekedett aljas népség a saját -korábban angolok által fogjul ejtett- vezérüket láncra verve megkínozta. A kisnánai kutyák egész éjjel szomorúan danolták az angolok heroikus küzdelmét, elszomorodtak a hegyek, a völgyek és a fák is. Az egész világ ezt a maroknyi hőst gyászolta. Akkora bánat kerekedett a világban nélkülük, hogy megeredt az eső, és azóta sem állt meg.

 

Kisnánai vár tövében véres vert sereg 
Rajtuk száradó csiganyál 
Minden bagettlovag diadalmasan nyekereg 
Angolok szívébe hosszúkard talált.

[…]A vár visszafoglalása sikeres

Ám a sereg elégedetlen
Vezérük kudarca nem kétséges
Lázadás készül az alvégen

A puccs megtörténik hamarost
Lazsi, a vezér értetlenül áll
Csabi az új vezér most
Az új Jeanne d’Arc a sereg élére áll[…]

[…]A franciák vezérét elragadják 
A gaz angol katonák
Serege még kissé bizonytalan:
Szerezzék vissza a vezért, vagy jobb ha ott hagyják?[…]

[…]Az angolok is elfáradtak
Az ostromot lassan abbahagyják
A megtört szétzúzott franciákat,
Vezér nélkül, szétdúlt falujukban hagyják

Nem nyertek, de nem is veszítettek
A bátor franciák
Vezérük nincs, lovaik erőszakolva,
De felejthetetlen élménnyel zárták az őszi pandémiát

Best of Kisnána

Kifáradt sereg henyél
Lazsi igazából egy kígyóidomár, vagy csak mardekáros.
Belenéztél, mi? 😉

Az alábbi részen pedig elolvashatjátok a két sereg teljes beszámolóját eme hősies küzdelemről: 

Mint tudjuk, a jó történeteket el kell mesélni. Nekem pedig van egy igazán jó történetem: kezdjük is el! Ez a várbevétel is csak olyannak ígérkezett, mint a többi. Fárasztó, idegeket és izmokat megerőltető, felemelő,véres, sáros, verejtékes: tudjátok, csak a szokásos. Lovagjaink nem tudták, hogy ezúttal tündék, vagy orkok, vagy ehhez hasonló csúfságok lesznek-e ellenfeleik….hát… a franciák lettek azok. Ez is valami nem? Hős szigetországi lovagjaink vért és verejtéket nem kímélve harcoltak az elennel! Ahogy figyeltem őket, egész végig, mintha tervezgettek volna valamit. A történelmi hűség álcája mögött valami forrt a mélyben, de erről később. Hőseink Kisnána büszke várában kezdték a harcot, és roham tempóban foglalták el a vár teljes területét. Csatakiáltásaiktól zengtek a hegyek s a völgyek! Népük történelmi hőstetteit elevenítették meg az ódon várfal tövében, a Rózsák Háborújától egészen a Brexit hitvány másolatáig. A csatazajt csak a halálhörgés, fenyegető jelszavak harsogása, illetve a büszke bakdalok szakították meg. Ezek felcsendültek angolul, magyarul, és e kettő nyelv korcs keverékén is. Hőseink úgy gondolták, ha a franciák nem értik mit mondanak, majd összezavarodnak, és könnyebb lesz őket legyőzni. Nem is gondolhatták volna jobban, hiszen vérszomjuk, és az ismeretlen nyelv amin beszéltek megtették a hatásukat: előbb a hidat, a várudvart majd a belső várat is kivívták maguknak, a hitvány bagettlovagok csak úgy menekültek! Hullottak a fejek, mint a legyek, mindkét seregben, de isten áldja a királynét, a franciák között többen vesztek oda. Hőseink vérben állva realizálták fölényüket így , öt órai teába kezdtek. Még ezt is oly fenyegetően tették, hogy az ellenfél reszketve nézte heroikus szürcsölésüket. Egy kellemes kis szünet után florishpárbajba kezdett a két csapat. Az angol sereg angyalai, a női különítmény fegyelmezettségével, bájával és átgondolt koreográfiájával a sárba tiporta a vonatozgató, táncolgató majomkodó franciákat. Hős angol férfiaink ritmusérzékükről tettek óriási tanúbizonyságit, szemükben égett a harc lángja:határozott, erős és tiszta mozdulataikkal alázták meg a másik bandát. Győzelmük szinte egyértelmű volt! Miután a szigetország fiai elfoglalták a várat, megették annak minden élelmét, meghágták a francia lovakat (legalábbis az aljas helyi pletykák szerint) kivonultak, hogy susmutolva dugják össze a fejüket. A rövidke megbeszélés végével megalapították a Névtelen Hereállúak Szektáját! Ekkor sem istent sem embert nem nézve, minden szabályt áthágva beették magukat a várba, mint a lépfene és a gyáva, csigaevők nem voltak képesek őket kifüstölni onnan! Angol barátainknak ez már csak levezetés volt, úri hóbort, gyermeki játék. Annyira kifárasztották a vár védőit, hogy az utolsó ostrom alatt azok a gyáva férgek varázslatos módon azzá váltak, akik mindíg is voltak: csúszómászó nyálkás csigákká! Csak úgy voltak képesek megvédeni magukat, ha valami földöntúli fekete mágiával alantas véglényekként kúsztak a földön. Harcosainkat is elbűvölték ezek az aljas mágiahasználók, megzavarták gondolataikat, és a csatarend felbomlott! Féktelen mészárlás vette kezdetét: a franciák újra emberi alakot öltve mágiával feltöltekezve mészárolták le angol barátainkat, hulláikat meggyalázták, javaikat elrabolták, majd a megveszekedett aljas népség a saját -korábban angolok által fogjul ejtett- vezérüket láncra verve megkínozta. A kisnánai kutyák egész éjjel szomorúan danolták az angolok heroikus küzdelmét, elszomorodtak a hegyek, a völgyek és a fák is. Az egész világ ezt a maroknyi hőst gyászolta. Akkora bánat kerekedett a világban nélkülük, hogy megeredt az eső, és azóta sem állt meg.

(Kisnánai vár tövében véres vert sereg
Rajtuk száradó csiganyál
Minden bagettlovag diadalmasan nyekereg
Angolok szívébe hosszúkard talált.)

Felálla a francia sereg a mezőn,
a nap ragyog, kabóca dalol
Messze a távolban néhány árnyalak
Felsejlik. Az angol sereg közeleg valahol

A két tábor egymást nem szívleli
Szemükben a harag tüze vala
Egy végső csata dönti ma el
Kit véd meg a vár fala

A franciák harcba vonulnak hát
Vezérük eltökélt, semmi nem rettenti
Ám serege nem elég tapasztalt,
Kóvályog, a formációt nem tudja tartani

Így hát vezérünk okításra adja a fejét
Összehívja katonáit a mező sarkán vala
Alakzatnak magyarázza hasznát, erejét
Mindössze 20 perc, míg felállnak egyenes vonalba

A gyakorlás folyik, az alakzat sikerül
Örül katona, s vezér egyaránt
Az angol sereg már rég teázgatva ül
S távolról nem érti, mit szöttyögnek a franciák

A várat végül a franciák nyerik
Jókedvük dalba foglalák
Ám kissé hiányosak ismereteik
A Marseillaise-t csak instrumentál dúdolák

Ám az angolok nem adják fel egykönnyen
A várat ostrom alá veszik
Bátor franciáink vezére megdöbben,
De ha törik, ha szakad: a várat megvédik

Angolkáink a támadást laza hévvel kezdik
Fő céljuk még nem a lakásfoglalás
A falakat először össze taggelik,
Második lépésük az éléskamra kifosztás

Franciáink így füge és bagett nélkül maradnak

Koszos, firkált falaik között
Megtörten, éhesen kullognak
Nem csoda hát, hogy az angol sereg betört

Betört ugyan, de csak egy része
Egy raja már a várban lebzsel
Így franciáink bátor vezére
A vár visszavétele mellett érvel

Sajnos érvei gyengének bizonyultak
Az angoloké lett a vár tere
Gondolták ők a nagy arcukkal…
Egy kis hiba csúszott a gépezetbe

Ugyanis a zászlójuk elveszett!
Ó te jó ég balga katona!
Zászló nélkül nem sereg a sereg,
A vár sem lehet így az angolok tulajdona

Védik azért rendíthetetlenül
Vezérük nem egy nagy észlény
Katonái halnak félelem nélkül
A várért, mi nem is az övék

Azért a franciák csak nem adják fel
Váruk végül visszafoglalák
Tűzerővel szerelkeznek fel
Ám ágyú híján, az ágyúgolyót kézzel hordják

A vár visszafoglalása sikeres
Ám a sereg elégedetlen
Vezérük kudarca nem kétséges
Lázadás készül az alvégen

A puccs megtörténik hamarost
Lazsi, a vezér értetlenül áll
Csabi az új vezér most
Az új Jeanne d’Arc a sereg élére áll

Étkezés után az angolok három részre szakadnak
S úgy próbálják a várat visszaszerezni
De a seregek már láthatóan fáradnak
Így harc helyett nekiállnak szócsatázni

Gyarló angoljaink nem jönnek a várba
A környéken rontják a közhangulatot
Nőket rabolnak, lovakat erőszakolnak a faluba`
S közben hergelik a francia alakulatot

Hű várvédőink bátran állják a sarat
Visszaszólni a kapuból nem restek
Nem sejti azonban az alakulat
Hogy egy másik angol raj már bevette az árnyékszéket

Bár e tettük megkérdőjelezhető
Támadni nem látjuk őket ugyanis
Talán túl jó az árnyékszéken a levegő?
Az angolok sokáig aszalják ott katonáik

A végső csata az éjszakáig húzódik
A két sereg már nagyon elfáradt
Már nem tudni pontosan melyik
Sereg támadja, melyik védi a várat

A franciák vezérét elragadják
A gaz angol katonák
Serege még kissé bizonytalan:
Szerezzék vissza a vezért, vagy jobb ha ott hagyják?

Addig-addig tanakodnak,
Az indulat csak egyre gyűlik
Viva la France! “Vívjon a franc”..
Vezérük végül kelletlen, de visszaszerzik

Mérgük azonban nem csillapult
A kései órának látszik hatása
Frissen hazatért vezérük egyből
Bezárják a kalodába

Az angolok is elfáradtak
Az ostromot lassan abbahagyják
A megtört szétzúzott franciákat,
Vezér nélkül, szétdúlt falujukban hagyják

Nem nyertek, de nem is veszítettek
A bátor franciák
Vezérük nincs, lovaik erőszakolva,
De felejthetetlen élménnyel zárták az őszi pandémiát

Tags: No tags

Comments are closed.